peopleinneedmoldova

O mînă de ajutor din partea Republicii Cehe

People in Need in Moldova

Până în anul 2009, activităţile PIN s-au concentrat în principal pe schimbul de experienţă pentru reprezentanţii administraţiei publice locale din Moldova. Începând cu anul 2010 activităţile PIN  au avut drept scop dezvoltarea societăţii civile şi sprijinirea grupurilor de iniţiativă locale. People in Need este una dintre puţinele organizaţii internaţionale care furnizează intens sprijin pentru dezvoltarea sectorului civil din regiune pe termen lung.

 Guvernare locală

 În perioada 2005-2009, PIN a implementat un proiect ce a avut drept scop realizarea unui schimb de experiență pentru aleșii locali din Moldova și cei din Cehia. Grupul țintă au fost primarii și reprezentanții partidelor democratice din teritoriu.

Mai mulți reprezentanți din primăriile Moldovei au fost într-o vizită de studiu în republica Cehă, unde s-au întîlnit cu omologii lor, au vizitat orașele și primăriile și au participat la mai multe seminarii de instruire utile pentru activitatea lor ulterioară.

În 2008 PIN a publicat un manual întitulat ”Oportunități Financiare pentru orașele din R. Moldova” , un ghid practic pentru orașele din Moldova cum să facă rost de fonduri pentru finanțarea proiectelor lor de dezvoltare. Manualul a fost utlizat ca material de suport în cadrul unui semina de instruire pentru cîteva zeci de reprezentanți ai aotorităților publice locale din Moldova în anul 2009.

Puteti descărca manualul in limba Română și Rusă la următoarea adresă

http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=838

 

Transnistria

People in Need este prezentă în Transnistria din anul 2003. Scopul principal al programului People in Need este acordarea sprijinului pe termen lung pentru dezvoltarea societăţii civile din Transnistria, prin oferirea de sprijin organizaţiilor nonguvernamentale mici şi grupurilor de iniţiativă, în special concentrându-se pe instruirea lor, pe consolidarea competenţelor şi capacităţilor lor.
Activităţile propriu-zise au fost lansate în Transnistria începînd cu 2006;

PIN a  finalizat cu succes al cincilea an de proiect privind acordarea sprijinului dezvoltării societăţii civile din Transnistria. Principalele activităţi în această perioadă au fost:

 

* Acordarea de granturi mici pentru ONG-uri locale şi grupurile de iniţiativă;

* Organizarea traininguri-lor şi a  seminariilor la diferite teme legate de dezvoltarea sectorului civil,

* Călătorii de studiu pentru membrii ONG-urilor transnistrene în Republica Cehă

* Cursuri de limba engleză.

 

Suportul societăţii civile în regiuni selectate ale Republicii Moldova

  • PIN (Oameni în impas) a lansat în 2010 un program de consolidare a capacităţilor pentru organizaţiile societăţii civile mici (OSC-uri) în R.Moldova. Obiectivul programului este de a încuraja participarea publicului la soluţionarea problemelor de interes public şi de a întări sectorul asociativ, în special în regiunile periferice ale republicii.
  • În cadrul programului, PIN planifică să consolideze capacitatea OSC-urilor mici prin traininguri în domeniul ”Iniţierea participării locale în afacerile publice”, ”Project design şi management”, ”Campanii şi media”.
  • De asemenea, PIN acorda anual granturi mici pentru 8-10 proiecte ce sunt  înaintate şi implementate de către membrii societăţii civile.

 

Lasă un comentariu