peopleinneedmoldova

O mînă de ajutor din partea Republicii Cehe

Vîntul schimbării suflă spre Otaci

Posted by pinmoldova pe februarie 14, 2012

Această prezentare necesită JavaScript.

După ce ”Soarele a strălucit pentru toți” a venit și timpul pentru ”Vîntul schimbării” la Otaci. Nu sunt niște metafore, ci denumirile a două proiecte sociale pe care organizația nonguvernamentală People in Need le-a desfășurat pe parcursul anilor 2010 și 2011 la Otaci prin intermediul organizației obștești Panaceu. Recent un grup de 12 elevi voluntari ai acestei organizații au fost inițiați în tehnicile jurnalistice. Ei vor scrie articole pentru  ”Ziarul nostru” (Nasha gazeta), buletinul organizației Panaceu.

Ideea editării unui buletin informativ  le-a venit organizatorilor în timpul  implementării proiectelor sociale. În primul lor proiect cu denumirea ”Noi împreună”, inițiat în 2010 coordonatorii de proiect Natalia și Maxim Plaxin au hotărît să le întindă o mînă de ajutor copiilor cu dizabilități. Acesta a continuat și în 2011, cînd numărul beneficiarilor, dar și a voluntarilor a crescut la peste 50. Stigmatizarea copiilor cu dizabilități rămîne însă o provocare la care coordonatorii încearcă să facă față. Au implicat autoritățile publice, au atras părinții, au sensibilizat agenții economici…dar nu au reușit să schimbe atitudinea generală față de acești copii și tineri. Mai mult decît atît, la sfîrșitul lui 2011, în urma unei vizite de schimb de experiență în rep. Cehă, coordonatorul proiectului a decis că este cazul ca organizația sa să le deschidă o portiță și copiilor de etnie romă și să încerce să lucreze cu ei. ”Vîntul schimbării” își propune să lucreze deopotrivă și cu familiile de țigani, dar și cu populația pentru a-i face să înțeleagă că toți au drepturi egale la educație, servicii de calitate și la stimă din partea celor din jur.

Ziarul ”Nasha Gazeta” își propune să le vorbească elevilor, tinerilor, dar și oamenilor din orășel despre aceste două grupuri vulnerabile, despre succesele și problemele ce apar pe parcurs. ”Sperăm să ne facem auzită vocea și să-i facem pe oameni să privească firesc și fără dispreț atît la copiii cu dizabilități, cît și la cei de etnie romă”, ne-a mărturisit Natalia Plaxin.

Cel mai mult coordonatorii își doresc ca proiectele lor să continue, indiferent dacă vor găsi sau nu finanțe pentru activitățile pe care și le-au propus.

People in Need (PIN), o organizaţie non guvernamentală, non profit din Cehia (www.peopleinneed.cz) implementează un proiect de consolidare a capacităţii organizaţionale pentru organizaţiile mici ale societăţii civile (OSC) din Moldova. Scopul acestui program este de a încuraja participarea publicului în soluţionarea problemelor de interes public la nivel local şi  de a consolida sectorul neguvernamental în Moldova, în special în zonele periferice.

Lasă un comentariu